piątek, 13 grudnia 2013

Przepis: mydło naturalne "Kawa z mlekiem"

Zachęcam Was do przygotowania mydełka na bazie mleka koziego z ziarenkami zmielonej kawy. Dodatkowo zakonserwowałam mydło naturalnym woskiem pszczelim.

Mydełko będzie miało właściwości peelingujące i antycellulitowe (zasługa kofeiny)


Przepis:

300g oliwy z oliwek Pomace
125g oleju kokosowego
125g oleju palmowego rafinowanego
20g wosku pszczelego
75g NaOH (wodorotlenek sodu)
191g mleka koziego (w tym 174g w postaci zamrożonej i 17g zimnego mleka z lodówki)
2 łyżki stołowe zmielonych ziaren kawy


Opis krok po kroku:

Nakładamy nasz ochronny strój, tj. bluzka z długim rękawem, rękawice gumowe oraz okulary ochronne i do dzieła! :) 

1. Odmierzone dokładnie ilości olejów wlewamy do garnka i nastawiamy na mały ogień do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Potrzebujemy mieć w efekcie temperaturę około 40 stopni. 

2. Do jednej komory zlewu wlewamy zimną wodę oraz wsypujemy dodatkowo trochę kostek lodu. Mleko w produkcji mydła oraz inne produkty mleczne w kontakcie z NaOH po prostu się ścinają (ług nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury). Chodzi o to, aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni. 

3. Do komory napełnionej wodą stawiamy pusty słoik litrowy i wlewamy do niego 17 gram mleka koziego z lodówki oraz wsypujemy kilka kostek zamrożonego mleka. Następnie rozpoczynamy wsypywanie odmierzonej ilości NaOH, dodając stopniowo resztę zamrożonego mleka. I mieszamy. Po chwili zasada zaczyna się nagrzewać. Jeśli wszystko się rozpuści, będzie można dodać ług z mlekiem do olejów. Obie fazy muszą mieć taką samą temperaturę. 

4. Do garnka z olejami o temperaturze około 35 stopni wlewamy ług z mlekiem (pożądana temperatura około 35 stopni) i mieszamy łyżką (np. drewnianą). Następnie pomagamy sobie blenderem – samo mieszanie łyżką nie połączy nam dwóch faz zbyt szybko. Mieszamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. 

5. Większą część masy przelewamy do formy (np. po lodach), a do pozostałej części wsypujemy mielone ziarna kawy i mieszamy. Następnie wlewamy masę kawową na wierzch masy czystej. 

6. Formę z masą mydlaną zawijamy folią spożywczą, owijamy to jeszcze w ręcznik lub koc i odstawiamy w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 24-48 godz. Po tym czasie możemy wyjąć mydło, pokroić i odłożyć na 3-8 tyg. w chłodne miejsce do leżakowania.

A tak prezentuje się moje mydło wykonane według tego przepisu :)



12 komentarzy:

  1. Witam Bardzo pomocny Blog :) Z przepisów na mydła na pewno skorzystam, własnie czekam na moje pierwsze mydło :) do Mikołaja mam nadzieję że się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam! :) Ja też "ukręciłam" kilka partii mydeł z myślą o Świętach. Niedługo podzielę się przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejciu dziękuję za przepis :) już zabieram się do roboty

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam;)
    Da się zastąpić jakoś łatwiej olej palmowy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej palmowy ma podobne właściwości do kokosowego. Daje twardą kostkę z dobrą pianą.

      Usuń
  5. Witam!
    Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie. Chiałabym zrobić niebawem swoje własne mydełko, na razie jednak przygotowuję się teoretycznie. Mam pytanie (z góry przepraszam jeśli jest śmieszne): czy warstwy w mydle robią się samoczynnie czy to praca "mydlarza"?
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry,
    Czy to ma znaczenie czy dodam oleju rafinowanego czy nierafinowanego? Czy mogę dodać 250g oleju kokosowego, zamiast 125g kokosowego i 125 palmowego?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! Czy w tym przepisie można pominąć kozie mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pominąć można, ale na rzecz innego mleka lub innego płynu np. woda demineralizowana

      Usuń
  8. Witam, czy mleko kozie można zastapic mlekiem krowim?

    OdpowiedzUsuń
  9. Aby mydło bylo bardziej nawilżające i odżywcze to czy mozna dac smietanki zamiast mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,z tej masy ile mydełek wyszło?

    OdpowiedzUsuń